Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

SMOSZ level kormánypárti frakcióknak és vezetőiknek

 

Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója,
Lendvai Ildikó frakcióvezetõ részére,
Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciója,
Dr. Kuncze Gábor frakcióvezetõ részére.
 
 
Tisztelt Frakcióvezetõ Asszony! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr!
 
Mély aggodalommal követjük a magyarországi, gazdasági, politikai és erkölcsi válságot. Úgy véljük, hogy a rendszerváltást követõ legmélyebb válságában van az ország.
 
Aggodalommal tölt el bennünket, az óriási államháztartási hiány, az ország gazdasági mutatóinak a hanyatlása, a nemzeti valuta folyamatos gyengülése és hogy mindezek következtében rendkívüli módon romlott a magyar államháztartás és gazdaság nemzetközi megítélése.
 
Aggodalommal tölt el bennünket, az a politikai válság, amely jellemzi a mai Magyarországot.
 
A vasárnap este nyilvánosságra került miniszterelnöki beszéd egyértelművé tette, hogy az áprilisi választások sikere, a választók és a közvélemény félrevezetésével történt. A miniszterelnök szavai miszerint "hazudtunk, reggel, este és éjjel", komoly politikai válságot eredményezett, a kormányfő és kormánya elveszítette szavahihetőségét. Mindezt a médiáin keresztüli szerecsenmosdatással nem lehet orvosolni. Mindazon a keserűségen és csalódottságon túl, amit minden magyarországi állampolgár megél, nekünk, Magyarország határain kívül élő magyaroknak, szembesülnünk kell azzal a nemzetközi állásfoglalással, miszerint a magyar miniszterelnök neve mellett állandósult a hazug jelző.
 
Aggodalommal tölt el bennünket az az erkölcsi válság, amelyet a közelmúlt történései okoztak. Félõ, hogy sokak számára az a történtek üzenete, hogy "a célod érdekében, hazudhatsz, csalhatsz, a cél szentesíti az eszközt". Semmi sem szent, sem ember, sem Isten, sem haza! Ez az erkölcsi válság súlyosabb, mint az előbbi kettő, hisz erkölcsi tartás nélkül egy országnak és nemzetnek, lehetetlen kiemelkedni és úrrá lenni a gazdasági és politikai válságon.
 
Aggodalommal tölt el bennünket, hogy mélyponton van a magyar-magyar kapcsolat. A határon túli magyarok szembeállítása a magyarországi magyarsággal, a kapcsolattartó intézmények és fórumok leépítése a nemzet további szétdarabolását eredményezik, akkor amikor az országnak és a nemzetnek talán soha nem látott összefogásra volna szüksége.
 
A magyar alkotmány sajátossága, hogy egy kormányválságot parlamentáris úton gyakorlatilag csak a kormányt adó parlamenti többség kezelhet.
 
Ezért kérjük, hogy Magyarország, a magyar nemzet és nem utolsó sorban a parlamenti demokrácia szavahihetősége érdekében, élve az alkotmányban rögzített jogaikkal és kötelezettségükkel vonják meg a bizalmat a válságot nagyban előidéző miniszterelnöktől és az általa vezetett kormánytól, ezáltal megteremtve a politikai kibontakozásnak a lehetőségét.
 
Ennek elmulasztása olyan szélsőséges indulatok felszínre törését eredményezheti, amely lehetetlené tenné később a válság békés úton történő megoldását.
 
Bízom abban, döntésük meghozatalakor, felülemelkedve az esetleges pártpolitikai szempontokon, csak az ország és a nemzet érdekeit tartják szem előtt.
 
Tisztelettel üdvözli Önöket
 
Bihari Szabolcs
a SMOSZ (Svédországi Magyarok Országos Szövetsége) elnöke
Mullsjö-Stockholm, 2006 szeptember 22

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség