Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

A stockholmi szolidaritási tüntetés nyilatkozata

 

A Stockholmban 2006. szeptember 28-án a Magyar Köztársaság Nagykövetsége előtt összegyűltek közös
NYILATKOZATA
 
 
Mély aggodalommal követjük a magyarországi gazdasági, politikai és erkölcsi válságot. Úgy véljük, hogy a rendszerváltást követő legmélyebb válságában van az ország, mely hazugságokkal és a nemzet félrevezetésével újraválasztott kormánykoalíció előző négy és fél éves tevékenységének következménye.
 
A nemrég nyilvánosságra került miniszterelnöki beszéd egyértelművé tette, hogy a 2006. áprilisi választások kimenetele a választók és a magyar közvélemény éveken át tartó, tervezett félrevezetésének eredménye.
 
A félrevezetés eszköze volt többek között az államháztartás és a gazdaság valós állapotának meghamisítása, valamint fenntarthatatlan gazdasági intézkedések parlament általi törvénybe foglalása a választási kampány alatt, melyre példa az 5 éves adócsökkentési törvény. A valóság elhallgatása mellett Gyurcsány Ferenc és a kormánypárti politikusok az általuk már kidolgozott valóságos terveknek ellentmondó választási ígéretekkel tévesztették meg a választókat.
 
A miniszterelnök és a kormánykoalíció ezzel olyan politikai gyakorlatot teremtett, mely kizárta a társadalmi párbeszédet, és amely összeegyeztethetetlen az európai demokratikus normákkal.
 
A hazugságok beismerését tartalmazó hangszalag nyilvánosságra kerülésével az eddig sejtett tények lelepleződtek. A miniszterelnök a szalagon rögzített elfogadhatatlan trágár stílusával is hozzájárult a magyar politikai kultúra züllesztéséhez.
 
Gyurcsány Ferenc a magyar politikai életben és a nemzetközi színtéren is hitelét vesztett politikussá vált, így személye akadályozza a magyarországi válság megoldását és az ország hosszú távú fejlődését.
 
Aggódunk, hogy a jelenlegi helyzet fennmaradása az indulatok fokozódásához, az erőszak térnyeréséhez és a magyar parlamenten kívüli szélsőséges pártok megerősödéséhez vezethetnek.
 
Gyurcsány Ferenc megmaradása a miniszterelnöki poszton és a magyar közéletben súlyosan rontja az EU tagállamokban és az egész világon Magyarország erkölcsi, jogi, gazdasági megítélését és kétségbe vonja az egész jelenlegi magyar politikai osztály akaratát és képességét arra, hogy visszatérjen a tisztességes, demokratikus, nyílt államvezetés útjára.
 
Felkérjük a magyar parlamenti pártokat, hogy éljenek az alkotmányban rögzített jogaikkal és vonják meg a bizalmat a válságot előidéző miniszterelnöktől és az általa vezetett kormánytól, ezáltal megteremtve a politikai kibontakozásnak a lehetőségét.
 
Stockholm, 2006. szeptember 28.
 
(116 résztvevő aláírása)
 

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség